Google+ Followers

fredag 25 juli 2014

Vurm för samlartallrikarGustavsbergs samlarserie från 1970-talet, Vi gratulerar.

Jag har fått lite nippran på att samla på samlartallrikar. Hittar dem ofta på både loppisar och i mer välsorterade butiker som säljer saker som går bra att återanvända. I veckan hittade jag en tallrik till i Gustavsbergs serie av gratulationstallrikar, denna gång nummer två som är designad av Calle Blomqvist. Det var  till ett verkligt fyndpris, tio riksdaler. Jag har två sedan tidigare, nummer fyra och fem som är designade av Per Beckman. Dock har jag inte hittat någon information om honom trots idogt sökande. Kanske är det någon som vet mer om honom? Tipsa gärna. Jag fick ge hela 50 kronor stycket för Beckmans tallrikar, men det är mer Stockholmspriser då det är köpta där.

Jag har börjat tycka det är väldigt läckert med 1970-talsdesign. I början var jag mer skeptisk eftersom jag minns årtiondet som ganska tråkigt och murrigt i färger som brun, orange, mörkgrön och också med mycket saker tillverkade i plast. Kanske en påminnelse från oljeerans tidevarv innan klimatlarm om växhusgaser. Med tidens gång har jag lärt mig uppskatta formspråket, som många gånger har något avslappnat lekfullt över sig med tokhärligt lössläppta bulliga former. I denna gratulationsserie skiljer dock designen sig åt, inte så konstigt när det är två olika designers (det kanske är flera?). Tallriken från 1973 påminner mer om flydda studentikosa spex under 1920-30-tal. På baksidan av tallrikarna står det Vi gratulerar på, jag tror det är dessa språk; finska, engelska, franska, spanska och tyska. VDN B555 Made in Sweden. På tallriken från 1976 är VDN-numret borta.

Jag tycker samlartallrikar är jätteroliga och jag tröttnar aldrig att titta på dem. Dessutom använder vi dem som mattallrikar för att glädja andra, inte för att hänga på väggen som en del gjorde förr. Men det kanske jag behöver göra om tallrikssamlingen blir för omfattande.  Här är de tallrikar som jag hittills har i serien:

Gratulationstallrik nummer 2 från 1973. Designad av Calle Blomqvist
Gratulationstallrik nummer fyra från 1975. Farbror med bastuban fylld av blomster. Design Per Beckman.Min favorit.


Gratulationstallriken 1976, nummer fem i serien, designade också av Per Beckman.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar