Google+ Followers

onsdag 10 augusti 2016

En resande Norrman

Min nya tavla av Lars Norrman..


För bara 40 kronor fick jag en ny tavla av Lars Norrman att hänga bredvid min andra. För mig är Lars Norrman förknippat med min mormor och morfar, som lik femtio- och sextiotalets moderna människor, hade flera Lars Norrman uppsatt på sina väggar. Lars Norrmans motiv är ofta från exotiska länder och andas lite Evert Tube-romantik kring den ensamma sjömannen som rest jorden runt. Till länder så avlägsna att man på den tiden bara kunde drömma om att kunna åka dit själv. På 1970-talet såldes hans bilder i massproduktion på IKEA. Troligtvis är det en sådan jag köpt, men det gör inget. Ramen är säkert mer värd än bilden. Dyrare varianter finns på Bukowskis.

Tavlan med skeppskocken som jag fick efter mormor.


Norrmans tavlor är färgglada och han målade direkt det han såg; skeppskocken som lagar mat i båtens kajuta (den fick jag efter mormor) eller några indianer i Guatemala iklädda Sombreros. Det är vad min två tavlor föreställer. Norrman var en väldigt produktiv konstnär och hans tavlor såldes i stora upplagor. Därför har det inget större värde rent ekonomiskt utan är just bara en härlig nostalgitripp tillbaka till barndomens sextiotal.

Dock kommer jag leta vidare efter andra motiv att utöka min samling med. Bara ramen och arbetet som var nedlagt på att rama in tavlan är värt långt mer än 40 kronor och i nostalgipoäng är den värd så oändligt mycket mer då jag får chans att tänka på min mormor och morfar. Frid över deras minnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar