Google+ Followers

tisdag 9 september 2014

Heja Hennix friskt humör!


Jag är så glad att jag är svensk och har denna roliga kanna i min ägo.
Hurra, Hurra, Hurra, Hurra.
 
Jag har skrivit det förut; jag är väldigt svag och road av 60-70-talets många gånger lekfulla formspråk. Därför föll jag självklart pladask för Margareta Hennix tillbringare i kollektionen Hej Sverige friskt humör som kom 1967 och kanske var en lyckad lansering då OS 1968 i Mexico hägrade.

Framtidstro i en brytningstid mellan fosterland, fulländat folkhem och förändringsvindar som börjar blåsa från vänster, då dyker denna helt fantastiskt roliga blågul servis med bulliga änglar upp. Lite busig med en liten ironisk blink.

Formgivningen är underbar och kannan är väldigt funktionell med sin rundade pip som är lätt att hälla från. Jag vill bara ha mer av det friska humöret, för den gör verkligen något med humöret; allt känns på topp när jag tittar på den läckra kanna och jag minns Boforstandkräm och t-shirten jag hade som 10-12-åring med svenska flaggan och texten ”Ät mer gröt” under. Jag köpte kannan på loppis i Sörmland för 75 kronor. Väl värd sitt pris och som sagt hoppas på att hitta fler delar. Pottan fanns också med ett mönster med röda elefanter som föder barn och röda hjärtan.Färgstarka och starka kvinnor, det gillar jag. Heja Hennix, friskt humör!
 
Margareta Hennix är född 1941 och ännu verksam bland annat vid Reymyre glasbruk. Hon kom till Gustavsbergs 1967 efter avslutade studier vid Konstfack och där Stig Lindberg varit hennes lärare.

Här kan du läsa en intressant artikel om denna fantasifulla och färgstarka kvinna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar