Google+ Followers

onsdag 12 februari 2014

En Muminmuggsamlares bekännelser


Fina Såsdjuret som är gift med Råddjuret och mamma till Sniff.
 
Jag har läst någonstans att samlare skulle vara lyckliga människor. Kanske finns det någon vetenskaplig studie som kommit fram till det resultatet. Har faktiskt ingen aning, men att det finns en glädje över att ha en samling instämmer jag gärna i. Vi samlar på muminmuggar. Har nästan alla, så det är rätt fullproppat i våra köksskåp, för det har blivit åtskilliga muggar genom åren och jag har faktiskt ingen susning exakt hur många vi har. Men säkert fler än 50 i alla fall. Det är tur att vi är så förtjusta i att fika och ännu har plats i skåpen. Kanske att jag någon regning dag får för mig att räkna dem alla. Jag har alltid älskat Muminböckerna och dess finurliga figurer så denna samling är verkligen något speciellt för mig. Och så heter jag ju Tove också!

Det är roligt att se hur muggarnas motiv förändras och vi brukar gissa vilket motiv som kommer härnäst. Några har också slutat tillverkas och de torde vara lite mer värda än inköpspriset. Men vi tänker inte sälja några utan vi vill ha alla själv för att kunna glädja oss åt dessa fina motiv varje gång vi fikar. För givetvis använder vi alla muggarna också. De är perfekta som kaffemuggar då storleken är precis lagom och de är så goda att avnjuta kaffet ur. Och självklart kommer våra barn ha ett gäng kaffemuggar (om de vill ha dem) med sig den dag de flyttar ur boet.

Decemberfika i en av julmuggarna.
 
Varje december tar vi fram de speciella julmuggarna med fina vintermotiv på. I år skulle Tove Jansson fyllt 100 år och det firas såklart med en jubileumsmugg som vi ännu inte hunnit skaffa. Två euro för varje såld jubileumsmugg går till UNICEF. Pengarna går till att stödja utbildning av barn i utvecklingsländer. Medan Tove Jansson levde var hon själv engagerad i UNICEF genom att illustrera julkort med Muminkaraktärerna.

 
En av mina absoluta favoriter Lilla My.


Vilken som är min favorit bland alla muggar är svårt att välja, men jag är väldigt förtjust i Lilla My så de muggarna ligger mig lite varmare om hjärtat. Vi brukar köpa våra muggar på nätet från Muminboden. Vilken är din favorit?

 Här är lite mer läsning om Tove Jansson.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar