Google+ Followers

torsdag 6 mars 2014

Bedårande BersåJag är jätteglad över min söta Bersåskål. Där kan jag ha marmelad eller kanske socker?
 
Stig Lindberg är lite av min favorit inom formgivning. Men jag har ännu inte skaffat mig någon större porslinssamling av hans populära servis Berså. Faktiskt endast en ynka liten skål. Jag får nog spara ihop en rejäl slant om jag ska kunna köpa hans alster som togs upp i nyproduktion av Gustafsberg 2005. I nyproduktion kostar en äggkopp från Gustavsbergs Online shop 295 kronor stycket och en mattallrik kostar 465 kronor. Som servis tillverkades serien mellan 1961 och 1974.

Så här är Berså beskriven på Wikipedia: "Mönstret har en vit botten och ett mönster av klargröna rundade blad som växer parvis i vertikala rader. Mönstret användes främst till att dekorera en mycket geometrisk servis som Lindberg också dekorerat med andra mönster, men mönstret och den geometriska servisen blev så starkt förknippade med varandra och så populära att man idag snarare talar om Berså-servisen."
Stadsauktion fick en glad inropare betala 32 000 kr för servisen på bilden nedan, men i och för sig är servicen i hela 151 delar. Det var 1960 som Stig Lindberg formgav Berså som blivit så älskad av svenska folket. Det är säkert fler svenska köksskåp som rymmer en förmögenhet.
 
Tekannan till vänster är ju bara helt ljuvlig. Den i en berså på sommaren skulle sitta fint.

Och jag, jag tycker att min lilla söta skål förstås är väldigt fin. Vi får väl se om den får sällskap framöver. Wilhelm Kåge och Stig Lindberg någon gång i slutet av 1930-talet.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar